Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge

Film- en media-educatie voor VO en MBO

Film is een populair medium om de wereld te ontdekken en te begrijpen. Het begrijpen van beeldtaal van film is onmisbaar geworden in onze gemedialiseerde samenleving. Film- en Media-educatie biedt dus de mogelijkheid voor leerlingen en jongeren om te participeren in de maatschappij. 

Een bezoek met leerlingen/studenten aan Filmtheater De Nieuwe Scene is leuk en leerzaam tegelijk. Film- en Media-educatie voor het Voortgezet Onderwijs en MBO sluit aan bij CKV, taalvakken, geschiedenis, maatschappijleer/burgerschap en maatschappijwetenschappen en, afhankelijk van het thema, op beroepsopleidingen niveau 1-4.

Geschikte mogelijkheden voor filmeducatie kun je vinden in onderstaande programma's, maar zoals gezegd bieden we ook programma's op maat aan. 


SCHOOLVOORSTELLINGEN ACTUELE FILMS

Ons actuele filmprogramma vind je hier en in het maandelijks programmaboekje. Deze films kunnen op alle schooldagen onder schooltijd worden geboekt als besloten schoolvoorstelling. 

SCHOOLVOORSTELLING OP MAAT

Zoek je een film die aansluit bij een specifiek onderwerp of voor activiteiten- en evenementenweken? Er is altijd wel een titel te vinden die past bij de activiteit, het gewenste thema, schoolvak, de leeftijd en het niveau van leerlingen/studenten. Wij helpen je daarbij graag. Let wel: hiervoor gelden aparte prijsafspraken.

 

IN GESPREK MET DE FILMMAKER

Tof en leerzaam. Filmkijken met de maker erbij, bijvoorbeeld uit de regio. Limburg kent vele bekende filmmakers, een groot deel daarvan is afkomstig uit de regio Venlo. Wij onderhouden warme contacten met deze Limburgse makers. Filmtheater De Nieuwe Scene maakt afspraken met filmmakers over films en documentaires met een grote zeggingskracht en uitermate geschikt zijn voor onderwijsdoeleinden.

Klik hier voor meer info.

FILM- EN MEDIA-EDUCATIE IN DE KLAS EN THUIS

Hoe kijk je als docent op een filmeducatieve manier naar film? Kijk hier. Doe als (thuis)-docent of leerling meer filmeducatieve kennis op via Wat-kijk-je-nou?

PRAKTIJKVOORBEELD

Een mooi voorbeeld van iemand die film inzet in de klas is Jeroen Helmers van het Blariacumcollege in Blerick. Hij geeft les op het vmbo, waar volgens hem film bij uitstek een middel is om onderwerpen over te brengen. Tijdens de lessen Mens en Maatschappij traint hij de kinderen in mediawijsheid door ze onder meer filmpjes vanuit verschillende perspectieven te laten zien. Centraal daarbij staan de vragen: Wat zie je eigenlijk? Hoe kijk je?

Ook heeft hij zijn eigen ‘Filmgroep’ die de hele vmbo-periode van vier jaar beslaat en waarbij de kinderen zich bezighouden met alle aspecten van filmmaken, onder meer in relatie tot grote meesters als Spielberg en Scorsese.

Jeroen werd in 2019 genomineerd voor Filmleraar van het jaar, een initiatief van Eye Filmmusuem en het Nederlands Film Festival. Hij won de uitverkiezing uiteindelijk niet, maar de gedrevenheid is er niet minder door geworden.


FILMEDUCATIEVE PROGRAMMA'S

Scholen kunnen in ons Filmtheater of in het eigen klaslokaal genieten van de beste en leukste filmeducatieve programma's van  landelijke en zelfs internationaal gerenommeerde partijen.

 

Er is altijd wel een titel te vinden die past bij het gewenste thema, schoolvak en de leeftijd van leerlingen. Op de webiste van het Netwerk Filmeducatie vindt je een uitgebreide database van filmtitels die geschikt zijn voor filmeducatie. Bij elke titel wordt aangegeven voor welk onderwijsniveau deze geschikt is, welk filmaspect bijzonder is en bij welk(e) onderwijsthema('s) de titel aansluit. Ook wordt waar mogelijk verwezen naar bijbehorend lesmateriaal.

Klik hier voor meer info. 

 

In verband met corona kunnen films zowel in het filmtheater als online in de klas worden bekeken. De leerlingen worden door de hoofdpersonages meegenomen in hun bijzondere verhalen. Daarna reflecteren zij op wat ze gezamenlijk hebben gezien. De films worden ondersteund door lesmateriaal en nagesprekken.

Klik hier voor meer info. 

 

Korte FilmPoule Eye

Eye Educatie heeft een selectie gemaakt van geschikte korte films. Er worden diverse compilatieprogramma's aangeboden die in te zetten zijn voor schoolvoorstellingen. Bij deze programma's is lesmateriaal beschikbaar dat aansluit onderwijsthema's als tijd, reizen, pesten, vriendschap, afscheid en liefde. De compilatieprogramma's zijn tussen de 40 en 70 minuten lang.

Klik hier voor meer info.

Met je scholieren of studenten naar een film die écht iets betekent? In de klas of bioscoop? Voor het voortgezet onderwijs (met name in het vmbo en praktijkonderwijs) en mbo presenteert Movies that Matter toegankelijke films over maatschappelijke thema’s. Bijvoorbeeld over mensenrechten, discriminatie en duurzaamheid. Mét inspirerend lesmateriaal.

Meer informatie vind je hier: moviesthatmatter.nl/educatie

Kennismakingsactie
Is jouw school (praktijkonderwijs of vmbo) of mbo-opleiding nog nooit eerder naar een MtM-voorstelling geweest? Het eerste bezoek is gratis en een tweede bezoek mag voor helft van de prijs (€2,50 per leerling). Lees hier meer over het aanbod en de kennismakingsactie. Via dit formulier kun je jouw leerlingen aanmelden voor een vertoning.

Wil je graag meer weten of wil je advies op maat? Neem contact op met Movies that Matter via 020-2807612 of via educatie@moviesthatmatter.nl, of neem contact op met ons.

International Film Festival Rotterdam maakt film(kunst) een essentieel onderdeel van de persoonlijke en culturele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Daarom biedt IFFR op maat gemaakte educatieprogramma’s voor primair, voortgezet en hoger onderwijs. Leerlingen maken kennis met de wereld van cinema, onderzoeken thema’s in film en ontwikkelen hun eigen (film)talent. 

Klik hier voor meer info.