Voortgezet Onderwijs en MBO

Film is een populair medium om de wereld te ontdekken en te begrijpen. Het begrijpen van beeldtaal van film is onmisbaar geworden in onze gemedialiseerde samenleving. Ook als cultuurvak biedt film vele mogelijkheden, want film is kunst, film is entertainment en film is cultureel erfgoed. Film kan, net als andere kunsten, ontroeren, vermaken en aan het denken zetten. Het programma Film- en Media-educatie van Filmtheater De Nieuwe Scene biedt ook de mogelijkheid voor  leerlingen/jongeren om te participeren in de maatschappij. Het programma verkleint de vaak grote afstand tot deelname aan kunst en cultuur. De ‘beleving’ van het bezoek aan het (film)theater is binnen het programma dan ook een belangrijk onderdeel.
Een bezoek met leerlingen/studenten aan Filmtheater De Nieuwe Scene  is leuk en leerzaam tegelijk. Ons programma bevat arthouse films, themaprogramma’s en documentaires. 

Film- en Media-educatie voor het Voortgezet Onderwijs en MBO sluit aan bij CKV, taalvakken, geschiedenis, maatschappijleer/burgerschap en maatschappijwetenschappen en afhankelijk van het thema op beroepsopleidingen niveau 1-4. 
Geschikte films en mogelijkheden voor filmeducatie kun je vinden in onderstaande programma's:

SCHOOLVOORSTELLINGEN ACTUELE FILMS
Ons actuele filmprogramma vind je hier en in het 2-maandelijks programmaboekje. Deze films kunnen op alle schooldagen onder schooltijd worden geboekt als besloten schoolvoorstelling. 
Aanraders in de komende periode: GirlUtøya en So Help Me God. Speciaal voor kunstklassen voortgezet onderwijs: uit het programma ‘Exhibition on Screen’ de documentaire Girl with the Pearl Earring. Klik hier voor meer informatie.

SCHOOLVOORSTELLING OP MAAT
Zoek je een film die aansluit bij een specifiek onderwerp of voor activiteiten- en evenementenweken? Er is altijd wel een titel te vinden die past bij de activiteit, het gewenste thema, schoolvak, de leeftijd en het niveau van leerlingen/studenten. Wij  helpen je daarbij graag. Kijk zeker ook op de site van Kijk-goed Eyefilm en Korte FilmPoule EYE Educatie (zie hierna). Voor een filmvoorstelling op maat gelden aparte prijsafspraken. 

KIJK GOED
Het 'Kijk-goed' programma omvat films die geschikt zijn voor verwerking en discussie

Kijk-goed Eyefilm
Kijk-goed Eyefilm is een uitgebreide database van filmtitels die geschikt zijn voor filmeducatie. De titels zijn zorgvuldig geselecteerd. Bij elke titel wordt aangegeven, voor welk onderwijsniveau deze geschikt is, welk filmaspect bijzonder is en bij welk(e) onderwijsthema('s) de titel aansluit. Ook wordt waar mogelijk verwezen naar bijbehorend lesmateriaal.

 

 

Korte FilmPoule EYE Educatie
EYE Educatie heeft uit de Korte Film Poule een selectie gemaakt van geschikte films. Er worden diverse compilatieprogramma's aangeboden die in te zetten zijn voor schoolvoorstellingen voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. Bij deze programma's is lesmateriaal beschikbaar dat aansluit bij kern- en leerdoelen van onderwijs en onderwijsthema's. De compilatieprogramma's zijn tussen de 40 en 70 minuten lang. 
De filmprogramma's en het bijbehorende lesmateriaal sluiten aan bij onderwijsthema's als tijd, reizen, pesten, vriendschap, afscheid en liefde. Filmtheater De Nieuwe Scene is geabonneerd op de Korte FilmPoule EYE Educatie.

 

 

DOCUMENTAIRES
Documentaires maken diverse thema’s bespreekbaar en zorgen ervoor dat leerlingen op een genuanceerde manier over maatschappelijke onderwerpen met elkaar in gesprek kunnen gaan. Klik hier voor meer info.

    

IDFA

Geschikte documentaires voor het onderwijs vind je op de site van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA)

 

 

IN GESPREK MET DE FILMMAKER 
Filmtheater De Nieuwe Scene maakte afspraken met filmmakers over films en documentaires met een grote zeggingskracht en uitermate geschikt voor onderwijsdoeleinden. Bij een aantal documentaires en films is het mogelijk dat de regisseur en/of hoofdpersonages aanwezig kunnen zijn bij de schoolvoorstellingen en in gesprek gaan met de leerlingen. Dat geeft extra zeggingskracht. Voor deze filmvoorstellingen gelden aparte prijsafspraken. Data/tijdstippen: in overleg. Klik hier voor meer info.

IN ONTWIKKELING: EDUCATIEPROJECTEN 
Op dit moment ontwikkelen we een educatie-aanbod waarin  jongeren leren over de werking en invloed van film, media en beeldcultuur. Zo ontwikkelen jongeren een mediawijze en creatieve blik op de wereld. Ook deze programma’s sluiten aan bij CKV, taalvakken, geschiedenis en maatschappijleer/burgerschap.  

VIEWING
Jaarlijks vindt er een zogenaamde ‘viewing’ plaats van enkele bijzondere films, met name geschikt voor activiteiten- en evenementenweken. Tijdens de viewing kunnen docenten -kosteloos- de geschiktheid van de films beoordelen voor hun activiteitenprogramma in het lopende schooljaar. De komende viewing vindt plaats op vrijdagmorgen 7 december 2018. Klik hier voor meer info.

TARIEVEN

Klik hier voor meer info

Voor meer informatie: tel. 0629403238, email: educatie@nieuwescene.nl

Bezig met laden