Film- en media-educatie voor Primair Onderwijs
Film is een populair medium om de wereld te ontdekken en te begrijpen. Film kan ook, net als andere kunsten, ontroeren, vermaken en aan het denken zetten. Ons filmaanbod sluit niet alleen aan bij de culturele ontwikkeling van de kinderen, maar ook bij thema's als burgerschap, taal en mediawijsheid. Het hele schooljaar door kunnen in ons Filmtheater schoolvoorstellingen plaatsvinden.
Zoek je een film die aansluit bij een specifiek onderwerp of voor activiteiten- en evenementenweken? Er is altijd wel een titel te vinden die past bij de activiteit, het gewenste thema, schoolvak, de leeftijd en het niveau van leerlingen/studenten. Neem contact met ons op!
Film- en media-educatie sluit aan bij de kerndoelen Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie. Geschikte films voor filmeducatie kun je vinden in onderstaande programma's, maar zoals gezegd bieden we ook programma's op maat aan.
Mediakunst
Filmtheater De Nieuwe Scene werkt samen met Stichting Cityspelen Venlo, Cultuurpad, MediaINN en vier Venlose scholen aan de uitvoering van het programma Mediakunst.
Mediakunst is het leren over en door media als kunstzinnige uiting, waarbij kritisch kijken, reflecteren en creatieve vaardigheden een belangrijke rol spelen. Het doel van het programma Mediakunst is om middels samenwerking tussen primair onderwijs en culturele instellingen een bijdrage te leveren aan de duurzame inbedding van mediakunst in het curriculum ten behoeve van de culturele ontwikkeling van de leerlingen.
De activiteiten binnen het programma zijn gericht op leerlingen en ouders, leerkrachten, het management van de school (cultuurbegeleiders/directie) en cultuurmakers en bestaat onder andere uit workshops, coaching/advies, informatiebijeenkomsten, kennisdeling en monitoring/evaluatie/voortgang.
De workshops binnen het programma kunnen op school of op een andere locatie worden uitgevoerd. Leerlingen gaan onder begeleiding vooral zelf aan de slag. Ze leren over verschillende soorten media (zoals film, tv en games), krijgen te maken met verschillende technieken en leren zo op speelse wijze hoe ze middels media kunnen communiceren. Voorbeelden van workshops zijn: Green Screen, Vloggen, Stunts, Boek en film, Media en nepnieuws en Stop Motion/Animatie. Er zijn workshops voor alle leeftijden.
De scholen die momenteel deelnemen aan het programma Mediakunst zijn:
- Speciaal Onderwijs Ulingshof in Venlo
- Voortgezet Speciaal Onderwijs Impuls in Tegelen
- OBS Harlekijn in de wijk Klingerberg in Blerick
- OBS Toermalijn in de wijk Op de Heide in Tegelen
Thema's die centraal staan binnen Mediakunst zijn verbinding, participatie, identiteit en eigenwaarde. Het programma loopt van september 2019 tot en met september 2022 en is mede mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van het Fonds voor Cultuurparticipatie,Cultuurimpuls Venlo en Europa Cinemas.
Klik hier voor uitgebreide info over het programma Mediakunst.
FILMEDUCATIEVE PROGRAMMA'S
Scholen kunnen in ons Filmtheater of in het eigen klaslokaal genieten van de beste en leukste filmeducatieve programma's van landelijke en zelfs internationaal gerenommeerde partijen. Zoals IDFA, het grootste documentaire filmfestival ter wereld in Amsterdam, of van Eye Filmmuseum in Amsterdam.
Doe als (thuis)-docent of leerling meer filmeducatieve kennis op via Wat-kijk-je-nou?
Wat zie je als je een film of video kijkt? Sosha duikt in de wereld van film en vertelt je alles over het effect van verschillende camerashots, goed acteerwerk en het juiste geluid. Check alle filmpjes hier.
Klik hier voor meer info.
Kom in het najaar naar IDFA of breng het festival naar school en maak kennis met verrijkende documentaires. In verband met corona kunnen films zowel in het filmtheater als online in de klas worden bekeken. De leerlingen worden door de hoofdpersonages meegenomen in hun bijzondere verhalen. Daarna reflecteren zij op wat ze gezamenlijk hebben gezien. De films worden ondersteund door lesmateriaal en nagesprekken.
Klik hier voor meer info.
Cinekid biedt een uitgebreid programma tijdens het festival in Amsterdam in oktober en verzorgt daarnaast ook het hele jaar door, in het hele land, workshop(trajecten) en filmvertoningen specifiek voor scholen. Met deze activiteiten zorgt Cinekid dat alle kinderen in Nederland kennis kunnen maken met kwaliteitsfilms en worden zij op intensieve wijze betrokken bij diverse vormen van media(kunst).
Klik hier voor meer info
Kijk-goed Eyefilm
Er is altijd wel een titel te vinden die past bij het gewenste thema, schoolvak en de leeftijd van leerlingen. Kijk-goed Eyefilm is een uitgebreide database van filmtitels die geschikt zijn voor filmeducatie. Bij elke titel wordt aangegeven, voor welk onderwijsniveau deze geschikt is, welk filmaspect bijzonder is en bij welk(e) onderwijsthema('s) de titel aansluit. Ook wordt waar mogelijk verwezen naar bijbehorend lesmateriaal.
Klik hier voor meer info.
Korte FilmPoule Eye
Eye Educatie heeft een selectie gemaakt van geschikte korte films. Er worden diverse compilatieprogramma's aangeboden die in te zetten zijn voor schoolvoorstellingen voor het primair onderwijs. Bij deze programma's is lesmateriaal beschikbaar dat aansluit onderwijsthema's als tijd, reizen, pesten, vriendschap, afscheid en liefde. De compilatieprogramma's zijn tussen de 40 en 70 minuten lang.
Klik hier voor meer info.