Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge

Film- en media-educatie voor Primair Onderwijs

Film is een populair medium om de wereld te ontdekken en te begrijpen. Film kan ook, net als andere kunsten, ontroeren, vermaken en aan het denken zetten. Ons filmaanbod sluit niet alleen aan bij de culturele ontwikkeling van de kinderen, maar ook bij thema's als burgerschap, taal en mediawijsheid. Het hele schooljaar door kunnen in ons Filmtheater schoolvoorstellingen plaatsvinden.

Zoek je een film die aansluit bij een specifiek onderwerp of voor activiteiten- en evenementenweken? Er is altijd wel een titel te vinden die past bij de activiteit, het gewenste thema, schoolvak, de leeftijd en het niveau van leerlingen/studenten. Neem contact met ons op!


Mediakunst

Filmtheater De Nieuwe Scene werkt samen met Stichting Cityspelen Venlo, Cultuurpad, MediaINN en vier Venlose basisscholen aan de uitvoering van het programma Mediakunst.

Mediakunst is het leren over en door media als kunstzinnige uiting en heeft als doel een duurzame inbedding van mediakunst in het curriculum. De activiteiten binnen het programma zijn gericht op leerlingen en ouders, leerkrachten, het management van de school (cultuurbegeleiders/directie) en cultuurmakers en bestaat onder andere uit workshops, coaching/advies, informatiebijeenkomsten, kennisdeling en monitoring/evaluatie/voortgang.

De workshops binnen het programma kunnen op school of op een andere locatie worden uitgevoerd. Leerlingen gaan onder begeleiding vooral zelf aan de slag. Ze leren over verschillende soorten media (zoals film, tv en games), krijgen te maken met verschillende technieken en leren zo op speelse wijze hoe ze middels media kunnen communiceren. Voorbeelden van workshops zijn: Green Screen, Vloggen, Stunts, Boek en film, Media en nepnieuws en Stop Motion/Animatie. Er zijn workshops voor alle leeftijden.

Klik hier voor uitgebreide info over het programma Mediakunst.

De scholen die momenteel deelnemen aan het programma Mediakunst zijn:

OBS Toermalijn heeft  een 'schoolomroep’ ontwikkeld. Een leerlingenpanel fungeert als redactie en neemt het voortouw voor opnames. Andere leerlingen hebben de mogelijkheid om workshops te volgen om zo een rol te vervullen tijdens die opnames. De 'omroep' maakte bijvoorbeeld onderstaand vlog tijdens opnames voor het RTL4 programma Dit is Holland op hun school.
  
 
OBS Harlekijn ontwikkelt een 'Harlekijnjournaal' dat is gekoppeld aan het taalprogramma Lezen voor GELUK! Daarin worden opgenomen: een boekenpitch, een boekenvlog, een podcast, een scene uit een boek naspelen, een digitale boekendoos en een Youtube kanaal maken met boekpromoties. Het programma vindt plaats samenwerking met de de Bibliotheek Venlo.
 
Ook VSO Impuls is gestart met het opzetten van een eigen duurzame 'schoolomroep. Er vindt ondersteuning plaats door middel van een stappenplan: werving en samenstelling van een team, mediastrategie bepalen, conceptontwikkeling en grafische stijl. Aan de TV maken workshop nemen 37 tot 45 leerlingen deel, verdeeld over drie groepen.
 
Speciaal Onderwijs Ulingshof heeft een film gemaakt rondom het thema "Handicapbeleving". Een negental portretjes van en door leerlingen van Ulingshof over het onderwerp "Ik kan het!". Hierin laten de hoofdpersonen zien waar hun talenten liggen. Het filmpje kon via Facebook rekenen op ruim 110 likes en 95 deelacties.
 
 

Thema's die centraal staan binnen Mediakunst zijn verbinding, participatie, identiteit en eigenwaarde. Het programma loopt van september 2019 tot en met september 2022 en is mede mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van het Fonds voor Cultuurparticipatie,Cultuurimpuls Venlo en Europa Cinemas.


FILMEDUCATIEVE PROGRAMMA'S

Scholen kunnen in ons Filmtheater of in het eigen klaslokaal genieten van de beste en leukste filmeducatieve programma's van  landelijke en zelfs internationaal gerenommeerde partijen. Zoals IDFA, het grootste documentaire filmfestival ter wereld in Amsterdam, of van Eye Filmmuseum in Amsterdam.

Doe als (thuis)-docent of leerling meer filmeducatieve kennis op via Wat-kijk-je-nou?

Wat zie je als je een film of video kijkt? Sosha duikt in de wereld van film en vertelt je alles over het effect van verschillende camerashots, goed acteerwerk en het juiste geluid.

Klik hier voor meer info. 

Er is altijd wel een titel te vinden die past bij het gewenste thema, schoolvak en de leeftijd van leerlingen. Op de webiste van het Netwerk Filmeducatie vindt je een uitgebreide database van filmtitels die geschikt zijn voor filmeducatie. Bij elke titel wordt aangegeven voor welk onderwijsniveau deze geschikt is, welk filmaspect bijzonder is en bij welk(e) onderwijsthema('s) de titel aansluit. Ook wordt waar mogelijk verwezen naar bijbehorend lesmateriaal.

Klik hier voor meer info. 

Kom in het najaar naar IDFA of breng het festival naar school en maak kennis met verrijkende documentaires. In verband met corona kunnen films zowel in het filmtheater als online in de klas worden bekeken. De leerlingen worden door de hoofdpersonages meegenomen in hun bijzondere verhalen. Daarna reflecteren zij op wat ze gezamenlijk hebben gezien. De films worden ondersteund door lesmateriaal en nagesprekken.

Klik hier voor meer info. 

Cinekid biedt een uitgebreid programma tijdens het festival in Amsterdam in oktober en verzorgt daarnaast ook het hele jaar door, in het hele land, workshop(trajecten) en filmvertoningen specifiek voor scholen. Met deze activiteiten zorgt Cinekid dat alle kinderen in Nederland kennis kunnen maken met kwaliteitsfilms en worden zij op intensieve wijze betrokken bij diverse vormen van media(kunst).

Klik hier voor meer info

Korte FilmPoule Eye

Eye Educatie heeft een selectie gemaakt van geschikte korte films. Er worden diverse compilatieprogramma's aangeboden die in te zetten zijn voor schoolvoorstellingen voor het primair onderwijs. Bij deze programma's is lesmateriaal beschikbaar dat aansluit onderwijsthema's als tijd, reizen, pesten, vriendschap, afscheid en liefde. De compilatieprogramma's zijn tussen de 40 en 70 minuten lang.

Klik hier voor meer info.