Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download ChromeDownload FirefoxDownload Edge

In juli en augustus vertonen we vier gerestaureerde klassiekers van de Japanse grootmeester Yasujirõ Ozu. De films worden tussen 30 juni en eind augustus kriskras door elkaar aangeboden met gemiddeld twee filmvertoningen per week. Op die manier hoeven filmfans die ook graag op vakantie gaan, geen titel te missen. 

Over Yasujirõ Ozu

Ozu (1903-1963) staat bekend om zijn tedere films over Japanse familiewaarden en het generatieconflict tussen ouders en hun kinderen. Ozu is wel ‘de meest Japanse van alle Japanse filmers’ genoemd, niet in het minst vanwege zijn voorkeur voor een sobere, minimalistische filmstijl. In vrijwel al zijn films is de cameravoering statisch.

Niet alleen stilistisch, maar ook inhoudelijk vertonen de films van Ozu grote overeenkomsten. Zijn films portretteren steevast gezinnen uit de Japanse middenklasse en behandelen familierelaties, het conflict tussen traditie en moderniteit, de relatie tussen ouders en hun kinderen en de vergankelijkheid van het leven. Ozu’s films geven blijk van een tedere en humoristische kijk op de mensheid. 

Ozu’s werk is pas laat in het westen ontdekt. Na de Tweede Wereldoorlog werden Japanse films voor het eerst op buitenlandse filmfestivals vertoond. De films van Akira Kurosawa en Kenji Mizoguchi bleken een openbaring voor het Europese publiek. De producenten van Ozu’s werk wilden zijn films echter niet exporteren omdat zij dachten dat de subtiele schoonheid van zijn films niet aan het westers publiek besteed zou zijn. In de jaren zeventig werd hij door filmcritici en historici alsnog ontdekt en tegenwoordig geldt Ozu als één van de absolute grootmeesters van de filmkunst.