Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge

Kunstenaarskolonies. Op zoek naar het paradijs.

_____

LET OP! Bart Jan de Graaf is verhinderd op de eerder gecommuniceerde startdatum vrijdag 13 mei. De cursus start daarom een week later en loopt een week langer door. De startdatum is nu dus vrijdag 20 mei en de laatste cursusdag is vrijdag 24 juni. 

_____

Op vrijdagochtend 20 mei start cultuur- en ideeënhistoricus Bart Jan de Graaf uit Sittard met de zesdelige cursus Kunstenaarskolonies. Op zoek naar het paradijs. De cursus bestaat uit zes lezingen van ongeveer twee uur op vrijdagochtend. 

Over de cursus

Met de oprukkende industrialisatie komen natuur en platteland in beeld als tegenhanger van de moderne stedelijke beschaving. Waar aanvankelijk de stad geldt als het vanzelfsprekende domein van de kunstenaar, trekt deze kunstenaar vanaf ongeveer 1830 naar het platteland om zich te laven aan de ‘eenvoud’ en het ‘oorspronkelijke’. Op het platteland en in de natuur vindt men nog het onbedorven leven en kun je je laten inspireren door de wonderen van de schepping.

Niet alleen het landschap, ook haar bewoners worden ontdekt als vertegenwoordigers van een wereld waarin eenvoud en authenticiteit nog vanzelfsprekend is. De sensitieve en voor het ‘pure’ en ‘zuivere’ ontvankelijke kunstenaar heeft een aandachtig oog voor treffende, verheven en karakteristieke taferelen van het soort dat men alleen op bijzondere en vaak afgelegen plaatsen aantreft. Het schilderachtige of pittoreske wordt een belangrijk thema in de kunst.

Deze zesdelige cursus is min of meer thematisch opgezet, waarbij de kunstenaarskolonies naar hun ‘karakter’ worden samengevoegd en besproken: De romantiek van het woud, De paradijselijke kust, De eenvoud van het platteland, Broeiplaats van nieuwe ideeën, Amerikaanse kunstenaarskolonies en Culturele vrijplaats.

Datums en tijden

De live-lezingen zijn in ons Filmtheater op de vrijdagen 20 en 27 mei; 3, 10, 17 en 24 juni van 10.00 tot 12.00 uur, inclusief een pauze. Pauzedrankje is niet inbegrepen in de prijs.

Deelname / Tickets

Voor deelname aan de cursus betaal je € 85,- voor de hele reeks. Je bewaart je ticket en neemt dat iedere week mee. Kortingen (bijvoorbeeld onze DNS Filmpas) zijn niet van toepassing op deze cursus. Reserveren is niet mogelijk. Een paar dagen na de cursus ontvang je een link naar een videolezing behorende bij het in de bijeenkomst besproken onderwerp. Ook handig voor als je een ochtend verhinderd bent. Zo hoef je niks te missen. 

KOOP TICKET