Singin' in the Rain + Minicollege door Jan Salden

Op 19 december 1952 kwam SINGIN’ IN THE RAIN uit in de Nederlandse bioscopen. 70 jaar geleden dus! Goede reden om deze musical der Hollywoodmusicals tijdens de feestdagen weer terug te brengen naar de bioscoop in een glorieuze restauratie.

En alleen deze middag wordt de film voorafgegaan door een minicollege van filmtheoreticus Jan Salden. Verwacht geen saaie opsomming van feiten, maar een leuke middag met veel filmfragmenten, een goede portie humor en het aanstekelijk enthousiasme van Jan. Want het is een film die hem zeer dierbaar is.

SINGIN' IN THE RAIN is misschien wel Hollywoods bekendste musical en het is zeer zeker de meest bekende musical van de studio MGM. Het is een klassieker geworden, en dat is vreemd voor een film die eigenlijk nooit hip of modern wenste te zijn. De meeste liedjes uit deze film waren al in 1952 meer dan 20 jaar oud en het verhaal speelde zich af in de Twintiger jaren van de vorige eeuw.

Juist het niet modern wensen te zijn leverde een tijdloze film op waarin de talenten van mensen zoals Gene Kelly, Stanley Donen en Arthur Freed volledig tot zijn recht konden komen, waar levensvreugde van het witte doek afspat en waar je tussen de regels door ook nog een lesje filmgeschiedenis krijgt.

Iedereen kent het titelnummer (oorwurm van jewelste) waarop een verliefde Gene Kelly in een stortbui door de plassen stampt en soepel op de lantaarnpaal springt. Het werd een iconisch (film)beeld. Maar ook de andere aanstekelijke liedjes als ‘Make ‘m Laugh‘ en ‘Good Mornin‘ en de kleurrijke art-direction die door de technicolor-techniek van het doek spat maakten de film geliefd.

En zelfs 70 jaar later staat de film nog als een huis. En nu dus voor een nieuwe generatie musicalfans te herontdekken op het grote scherm.

______

• Reserveren voor deze vertoning met college is niet mogelijk. Tickets kunnen alleen worden gekocht. Dat kan hier via de website of aan de kassa van ons filmtheater tijdens openingstijden.•

• We vertonen de film met Nederlandse ondertiteling.•

• Deze filmvertoning is tijdens de WK voetbalfinale. Dat is een bewuste programmeringskeuze.•

Cast & Crew
Gene Kelly, Donald O'Connor, Debbie Reynolds

Regie
Gene Kelly & Stanley Donen

Land van herkomst
Verenigde Staten

Gesproken taal
Engels

Ondertitelde taal
Nederlands

Genre
Musical

Productiejaar
2022

Lengte
2:30 (incl. 10 min. pauze)

Kijkwijzer

Delen


Speeltijden (klik op de tijden om te kopen en/of reserveren)

zozo 18 decemberdec
  • GeneKellySinginintheRain1952_Cut_133137569629640335_big.jpg
  • SinginintheRainst_low_1_133137569113537035_big.jpg
  • SinginintheRainst_low_2_133137569156944945_big.jpg
  • SinginintheRainst_low_3_133137569196613093_big.jpg

Suggesties