De Fossa Sanctae Mariae

• Reserveren voor deze film is niet mogelijk. Tickets kunnen alleen worden gekocht. Dat kan hier op de website of aan de kassa van ons filmtheater tijdens openingstijden.•

Filmmaker Huub Duijf is bij beide vertoningen aanwezig.

De Fossa Sanctae Mariae, beter bekend als de Fossa Eugeniana, is een Spaans kanaalplan uit de 17e eeuw. Het kanaal moest de Maas, Rijn en Schelde met elkaar verbinden om de handel van de Zevende Verenigde Nederlanden af te snoepen en de haven van Antwerpen (in Spaanse handen) te versterken, ten nadele van de Amsterdamse en Rotterdamse havens die in handen waren van de Hollanders. Spaanse economische oorlogsvoering.

De bouw van het ambitieuze project begon in 1626 met letterlijk duizenden arbeiders die met simpel werktuig in weer en wind het kanaal moesten uitgraven. Zes jaar later werd de bouw al gestaakt toen bleek dat de kosten veel te hoog werden en de Nederlanders onder leiding van Frederik Hendrik Venlo en omgeving veroverden.

Groot-Venlonaar Huub Duijf ging de afgelopen 2,5 jaar met de camera op zoek naar welke sporen we hiervan nog in het huidige landschap terugzien. Hij volgt de loop van het kanaal vanaf het begin in Rheinberg, via o.a. Kloster Kamp en Geldern tot aan Fort Hazenpoot (Hazenvoet/ Lingsfort) bij Arcen waar de aarden bastions en droge grachten van het dubbelfort nog goed te herkennen zijn.

Op de route langs het tracé en bij de schansen komt hij historici en deskundigen tegen die tekst en uitleg geven over de ontstaansgeschiedenis. Venlonaar Albert Kiefer maakte, na eerst grondig research te hebben gedaan, schitterende visualisaties en 3D animaties die ons een idee geven van hoe het er destijds uit heeft gezien. De poster van deze film is een visualisatie van Fort Hazepoot van de hand van Albert.

Het levert een voor Venlo belangrijk cultuurhistorisch document op, waaraan ook een lessenpakket voor het onderwijs is gekoppeld dat vanaf begin 2023 beschikbaar is via een speciale website.

Daarmee wordt een enigszins overwoekerde geschiedenis van de regio Venlo voor de huidige en toekomstige generaties weer zichtbaar.

Cast & Crew
Louis Reutelingsperger, Yvonne Bergerfurth, Sef Derkx, Rolf Amann

Regie
Huub Duijf

Land van herkomst
Limburg

Gesproken taal
Nederlands, Duits

Ondertitelde taal
Nederlands

Genre
Documentaire

Productiejaar
2022

Lengte
0:44 deze voorstelling is zonder pauze

Kijkwijzer

Delen


Speeltijden (klik op de tijden om te kopen en/of reserveren)

vrvr16decemberdec
wowo28decemberdec
  • FossaEugeniana_st_9_low_133137528839904236_big.jpg
  • FossaEugeniana_st_4_loww_133137652951573984_big.jpg
  • FossaEugeniana_st_7_low_133137528956662137_big.jpg
  • FossaEugeniana_st_2_low_133137529077150274_big.jpg

Suggesties