All That Breathes

De broers Saud en Nadeem begonnen twintig jaar geleden met het verzorgen van gewonde roofvogels toen bleek dat het dierenziekenhuis alleen vegetarische vogels toeliet. Ze delen hun huis met tientallen roofvogels en uilen. De meeste daarvan zijn Zwarte Wouwen, die massaal de stad bevolken en van wie Indiase moslims geloven dat ze je moeilijkheden weg eten. New Delhi is een van de drukst bevolkte steden van de wereld. En misschien ook wel een van de meest vervuilde. Maar ook wonderbaarlijk vol van leven.

De broers vertellen over hoe het leven experimenteert en zich probeert aan te passen aan veranderende omstandigheden. De vogels gaan hoger zingen om boven het stadslawaai uit te komen, maar ontdekken ook bijvoorbeeld hoe ze sigarettenpeuken kunnen gebruiken als afweermiddel tegen parasieten. Hun rake, poëtische gedachten mengen zich met opzienbarende beelden van grote schoonheid: een duizendpoot ontmoet een overvliegend vliegtuig, een jong uiltje wordt gewassen als een baby in een teiltje en een familie wilde varkens steekt bij het licht van de straatlantarens een riviertje over.

ALL THAT BREATHES van de Indiase filmmaker Shaunak Sen is een fascinerende en gelaagde documentaire over twee broers die roofvogels redden in New Delhi, waar dieren en de mensen zichtbaar worstelen met de gevolgen van de vervuiling. De twee moslim-broers tonen met veel wijsheid en humor hoe al het leven, van schimmels tot de mens, met elkaar verweven is. De stad als levend organisme is een cliché, maar deze film laat zien hoe waar dat is.

De film won dit jaar de hoofdprijs voor Beste documentaire op twee belangrijke festivals: Sundance en Cannes. Een unicum in de filmgeschiedenis.

_____

'In het fraaie ‘All That Breathes’ baant het leven zich koppig een weg door afval en smog. Cameraman Ben Bernhard (Gunda) heeft daadwerkelijk aandacht voor alles wat ademt: met lange takes en aandachtige close-ups. Dat is geen mooifilmerij, maar een lyrische manier om het ecosysteem van Delhi bloot te leggen'
★★★★ de Volkskrant

'Hartverwarmende documentaire. De diepgevoelde empathie die de broers voor alles wat ademt voelen, werkt aanstekelijk'
★★★★ NRC

'Wonderschone documentaire. All that Breathes legt via het kleine verhaal van de broers ook het grotere verhaal van de drukbevolkte en zwaar vervuilde stad New Delhi bloot'
★★★★ Trouw

'De fraaie shots, rustige montage en filosofische mijmeringen zorgen voor een meditatieve filmervaring'
★★★★ VPRO Cinema

AllThatBreathes_133111025246191790_big.jpg

Cast & Crew
Salik Rehman, Mohammad Saud, Nadeem Shehzad

Regie
Shaunak Sen

Land van herkomst
India

Gesproken taal
Hindi

Ondertitelde taal
Nederlands

Genre
Documentaire

Productiejaar
2022

Lengte
1:59 (incl. 15 min. pauze)

Kijkwijzer

Delen


Speeltijden (klik op de tijden om te kopen en/of reserveren)

didi29novembernov
vrvr02decemberdec
didi13decemberdec
  • AllThatBreathes_133111025247832306_big.jpg
  • AllThatBreathes_133111025249219289_big.jpg
  • AllThatBreathes_133111025250820881_big.jpg

Suggesties