Bellissimo! - De Italiaanse Cinema

Italië was en is een belangrijke speler op het gebied van film. Verantwoordelijk voor een groot aantal klassiekers en baanbrekende films die de internationale cinema inspireerde, beïnvloedde en veranderde. Dus daar moet aandacht aan besteed worden. En precies dat zal Jan Salden in deze collegereeks dan ook doen.

• De colleges zijn apart van elkaar bij te wonen. •


► Dinsdag 04 oktober
Het Begin en het Neorealisme

Italiaanse film begon ooit voortvarend, maar onder het fascistisch bewind stortte ze behoorlijk in. De films waren óf te duidelijk propagandistisch óf te gemakkelijk amusement. Maar eind jaren 40 veranderde dit toen er een nieuwe stroming opkwam: het neorealisme. Rauw, hard en pijnlijk. De straat werd de locatie en de held was een arbeider, of een rijstplanter, of een plakaat plakker.

► Dinsdag 11 oktober
De Grote Drie, Plus 1

De jaren 60 waren de grote bloeiperiode van de Italiaanse film en voor een deel kwam dat door de grote drie: Pier Paolo Pasolini, Michelangelo Antonioni en Federico Fellini. De drie maakten zodanig eigenzinnige en unieke films dat het niet uitmaakte dat hun films niet pasten in een genre of een stroming. En eigenlijk hoort bij deze drie ook nog een vierde: Luchino Visconti, die eind jaren 60 met zijn meesterwerk IL GATTOPARDO kwam.

► Dinsdag 18 oktober
De Commerciële Golf

In de jaren 60 rolden niet alleen art-housefilms of de geëngageerde neorealistische films uit de studio's, maar Italië ging zich ook nog eens werpen op de genrefilms. Er kwamen horrorfilms, keiharde gialli en zelfs het meest Amerikaanse genre van ze allemaal, de western, werd door o.a. Sergio Leone, Sergio Corbucci en Sergio Sollima naar hun hand gezet. De spaghetti-western was een feit.

► Dinsdag 01 november
Visies op het Communisme : Bernardo Bertolucci en Ettore Scola

De Italiaanse samenleving werd enerzijds door de kerk bepaald, anderzijds door het communisme. Onder de Italiaanse filmmakers was ook een groot aantal communistisch. Zoals Bernardo Bertolucci en Ettore Scola, die met hun eigen stijl het communistisch gedachtegoed op het celluloid zetten. Beiden zouden daarmee een groot deel van de Italiaanse cinema in de jaren 70 en 80 bepalen.

► Dinsdag 08 november
De Vrouwen

Wie kent Sophia Loren, Gina Lollobrigida, Monica Belluci en Claudia Cardinale niet? En Monica Vitti, de muze van Antonioni? Namen die, als je ze van je tong laat rollen, een belofte van zinderende sensualiteit lijken te behelzen. Maar niet alleen vóór de camera springen de vrouwen eruit. Ook degene die op de regiestoel plaats namen komen in dit college aan bod: Asia Argento, Liliana Cavani, Alice Rohrwacher en Emma Dante passeren de revue.

► Dinsdag 15 november
De Italiaanse film nu

In het laatste college onderzoeken we waar de Italiaanse film nu staat (vanaf 2000 ongeveer). Het is een aftastende zoektocht, want het valt moeilijk lijnen te trekken. Is er sprake van een hoge mate van individualiteit of zijn er toch overkoepelende thema’s of vormkenmerken? Reageert de Italiaanse film op de tijdsgeest of distantieert deze zich hier juist van? Vragen waar Jan antwoorden op gaat vinden.

• De colleges beginnen om 19.30 uur en duren tot ongeveer 22.15 uur, inclusief een pauze. •

_____

• PRIJZEN •

Los college
♦ Regulier: € 14,50
♦ Studenten / DNS-filmpashouders: €12,50

Alles zes (passe partout)
♦ Regulier: € 82,-
♦ Studenten / DNS-filmpashouders: €70,-

Wie een passe-partout koopt, ontvangt een voucher voor een gratis bezoek aan een van de films die inhoudelijk aansluiten bij de colleges. Zelf uit te kiezen. Houd onze website in de gaten voor de titels.

■ Let Op! De passe-partout voor alle zes de colleges is tot dinsdag 4 oktober 19.30 uur alleen aan onze kassa te verkrijgen tijdens openingsuren. De passe-partout is niet hier online verkrijgbaar.

Wil je zeker zijn van een passe-partout, maar heb je voor 4 oktober geen tijd om langs te komen? Stuur dan even een mailtje met je naam naar reserveren@nieuwescene.nl, o.v.v. Reservering Passe Partout Bellissimo. ■

Regie
Jan Salden

Land van herkomst
Italië

Gesproken taal
Nederlands

Genre
Lezing

Productiejaar
2022

Lengte
2:15 (incl. 15 min. pauze)

Kijkwijzer

Delen


Speeltijden (klik op de tijden om te kopen en/of reserveren)

didi04oktoberokt
didi11oktoberokt
didi18oktoberokt
didi01novembernov
didi08novembernov
didi15novembernov
  • Ildesertorosso2_133064254380734328_big.jpg
  • LazzaroFelice_133064254494464679_big.jpg
  • Ladridibyciclette3_133064254608459184_big.jpg
  • Novecento_133064254731320268_big.jpg
  • LaGrandeBellezza3_133064254912170018_big.jpg
  • EdipoRe_133064255716505857_big.jpg

Suggesties