Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge

Nudo Mixteco

Drie levens kruisen elkaar in een Mixtec-gemeenschap in de hooglanden van de Mexicaanse staat Oaxaca. De Sierra Mixteca – een bergachtig gebied tussen Puebla en Oaxaca – wordt ook 'Nudo Mixteco' genoemd. Een letterlijke vertaling van de filmtitel zou kunnen zijn ‘Mixteekse knoop’, verwijzend naar de drie verhalen die elkaar kruisen.

Tijdens het feest van San Mateo, de patroonheilige van het gelijknamige dorp, keren María, Esteban en Toña vanuit diverse richtingen terug naar hun geboorteplaats. Maria begraaft haar moeder, terwijl haar vader haar afwijst vanwege haar lesbische relatie. Esteban keert na vijf jaar werken in de VS onverwachts terug en denkt dat hij zomaar bij zijn vrouw Chabela terug kan komen. En Toña vluchtte naar de hoofdstad, weg van haar oom die haar als kind misbruikte. Daarna ontdekte ze dat haar achtergebleven dochtertje bij haar moeder hetzelfde trieste lot onderging.

Festiviteiten, rituelen en een dorpsvergadering die als geschillenraad fungeert vormen samen het weefsel van een gemeenschap die bescherming en geborgenheid te bieden heeft, maar waarvan ook de beperkingen en de gevaren aan het licht komen via de lotgevallen van de protagonisten. Met dit indrukwekkende speelfilmdebuut onderzoekt regisseur Ángeles Cruz de impact van migratie en de moeilijkheden waarmee vrouwen worden geconfronteerd in een traditionele leefgemeenschap. Een fascinerend portret van een modern landelijk Mexico dat nog steeds in het verleden leeft.

_____

'Mixteekse vrouwen weren zich voorzichtig in knap mozaïek.'
★★★★ Trouw

'Aan niets is te merken dat het sterk geacteerde, scherp geobserveerde ‘Nudo Mixteco’ een debuut is'
★★★★ de Volkskrant

'Ook macho’s moeten zich verantwoorden'
★★★★ NRC

'Indrukwekkend en tegelijk ingetogen. Fantastisch naturel acteerwerk. De film voelt bijna documentair aan en de emoties kruipen onder je huid'
De Filmkrant

Nudomixteco_133002807254704148_big.jpg

Cast & Crew
Sonia Couoh, Noé Hernández, Myriam Bravo

Regie
Ángeles Cruz

Land van herkomst
Mexico

Gesproken taal
Mexicaans

Ondertitelde taal
Nederlands

Genre
Drama

Productiejaar
2021

Lengte
1:56 (incl. 15 min. pauze)

Kijkwijzer

Delen


Speeltijden (klik op de tijden om te kopen en/of reserveren)

vrvr 08 julijul
zozo 10 julijul
mama 11 julijul
vrvr 15 julijul
mama 18 julijul
  • Nudomixteco_133002807256754992_big.jpg
  • Nudomixteco_133002807259030580_big.jpg
  • Nudomixteco_133002807261344947_big.jpg
  • Nudomixteco_133002807264069341_big.jpg

Suggesties