Tokyo Story

_____

In juli en augustus vertonen we vier gerestaureerde klassiekers van de Japanse grootmeester Yasujirõ Ozu. Zie ook de speciale pagina onder ‘Specials’ in het menu.
_____

Het diep ontroerende TOKYO STORY is een indringende kijk op de sociale mores in naoorlogse Tokio en is zonder twijfel een van de grootste meesterwerken uit de geschiedenis van de cinema. Het oudere echtpaar Hirayama reist van het platteland naar het bruisende Tokio, waar hun kinderen wonen. Deze blijken echter nauwelijks tijd te hebben voor hun ouders, het jachtige grotestadsleven slokt hen volledig op. Uit de rondgang langs hun kinderen blijkt de pijnlijke waarheid: de familie is volledig uiteengevallen. Het echtpaar ziet zich tot hun stille verdriet geconfronteerd met een generatieconflict. Volgens Ozu is het zijn 'meest dramatische' vertelling.

Ozu onderzoekt de immer complexe ouder-kindrelatie op zijn gebruikelijke delicate wijze. In Ozu’s typische kalme tempo worden belangrijke gebeurtenissen vaak niet direct getoond, maar pas later via dialogen onthuld. Zo worden de treinreizen naar en vanuit Tokio niet in beeld gebracht. Ook kenmerkend voor Ozu is het gebruik van een laag camerastandpunt, waarbij de camera bijna niet beweegt. Ozu’s vaste acteurs Chishu Ryu en Setsuko Hara leveren zoals altijd indrukwekkend acteerwerk af.

Door meer dan 350 regisseurs gekozen tot de beste film aller tijden, is een diep ontroerende en indringende kijk op de sociale mores in naoorlogse Tokio en zonder twijfel een van de grootste meesterwerken uit de geschiedenis van de cinema. Voor regisseurs als Jim Jarmusch, Abbas Kiarostami en Aki Kaurismäki geldt Ozu's oeuvre als een belangrijke bron van inspiratie.

De nieuwe 4K-restauratie is verzorgd door Shochiku, in samenwerking met The Japan Foundation.

_____

'Één van de grootste meesterwerken die ooit in een cinema heeft gelopen'
★★★★★ Humo.be

'Magnifiek drama en tijdsbeeld'
★★★★★ VPRO Cinema

Cast & Crew
Chishû Ryû, Chieko Higashiyama, Setsuko Hara

Regie
Yasujirô Ozu

Land van herkomst
Japan

Gesproken taal
Japans

Ondertitelde taal
Nederlands

Genre
Drama

Productiejaar
1953

Lengte
2:36 (incl. 15 min. pauze)

Kijkwijzer

Delen


Speeltijden (klik op de tijden om te kopen en/of reserveren)

vrvr19augustusaug
  • TokyoStory_133002711992731491_big.jpg
  • TokyoStory_133002711994225695_big.jpg
  • TokyoStory_133002711995769143_big.jpg
  • TokyoStory_133002711997392120_big.jpg
  • TokyoStory_133002711998893573_big.jpg

Suggesties