Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge

Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel

______

Op vrijdag 15 juli en woensdag 20 juli wordt de film geïntroduceerd door Jan Peeters van Vogelwerkgroep ‘t Hökske uit Sevenum. Ook hij reisde de Grutto achterna en vertelt er meer over.
______

Nieuwste natuurdocumentaire van Gouden-Kalfwinnaar Ruben Smit (bekend van WAD en DE NIEUWE WILDERNIS).

In rap tempo verdwijnt onze nationale vogel uit onze weilanden. Het oer-Hollandse beeld van de parmantige steltloper in de bloemrijke weilanden van onze polders is steeds vaker met een lampje te zoeken. Hoe kan dat? En wat zegt dat over ons landschap? Deze intieme en indrukwekkende documentaire van Ruben Smit laat zien hoe de vogel probeert te overleven in een continue veranderende wereld. De vogel wordt gevolgd op zijn reis over de wereld en in de tijd. En we ontmoeten de mensen die hij ontmoet.

Het verhaal start in de uitgestrekte veenmoerassen van Estland waar de oer-Grutto leeft zoals hij ooit leefde in Nederland. Verder, diep in de binnenlanden van Afrika in Senegal overwintert de grutto in mangrovebossen tussen de vissers en rijstboeren. Pas als het regenseizoen start probeert hij een graantje mee te pikken. Het klimaat verandert. En door droogte, overstromingen en andere weersextremen is het leven voor de rijstboeren zwaar. Daar komt de grutto ook nog bij; en zijn gesnoep aan de rijst zorgt voor voortdurende spanning. Vroeg in februari start de duizelingwekkende tocht naar Europa. In een non-stop vlucht van twee dagen vliegt de vogel duizenden kilometers. In Portugal verzamelen tienduizenden vogels om vervolgens de laatste etappe af te leggen naar Nederland. Want Nederland is de kraamkamer van de grutto.

In ons koude kikkerland probeert driekwart van de wereldpopulatie voor nageslacht te zorgen. In de weilanden van boer Piet en boer Wim moeten ze vele tegenslagen overwinnen om uiteindelijk voor vliegvlugge kuikens te zorgen. Van jagende roofvogels tot maaimachines en slagregens. Overal ligt gevaar op de loer.

GruttoDeReisvanonzeNationaleVogel_132993305120791066_big.jpg

Regie
Ruben Smit, Melchert Meijer zu Schlochtern

Land van herkomst
Nederland

Gesproken taal
Nederlands

Genre
Documentaire

Productiejaar
2022

Lengte
2:00 (incl. 15 min. pauze)

Delen


Speeltijden (klik op de tijden om te kopen en/of reserveren)

vrvr 15 julijul
wowo 20 julijul
zozo 24 julijul
didi 26 julijul
dodo 28 julijul
zozo 31 julijul
  • GruttoDeReisvanonzeNationaleVogel_132993305122519741_big.jpg
  • GruttoDeReisvanonzeNationaleVogel_132993305123916379_big.jpg
  • GruttoDeReisvanonzeNationaleVogel_132993305125341890_big.jpg

Suggesties