Films

FILMCURSUS ANDERS FILMKIJKEN 2

In september starten we met het vervolg van de filmcursus 'Anders Filmkijken' door Jan Salden (leraar Filmtheorie aan de Maastricht Academy of Media Design and Technology). In deze cursus richt Jan zijn pijlen op heel andere onderwerpen. De cursus ‘Anders Filmkijken 2’ heeft tot doel de kijker via een structuur-analytische benadering bewuster naar film te leren kijken.

De cursus bestaat uit 5 theorielessen waar verschillende aspecten van film behandeld worden en 1 praktijkles waarin een film geanalyseerd wordt. De cursusavonden vinden plaats op zes donderdagavonden in september, oktober en november in een van onze mooie filmzalen.

De data en onderwerpen zijn als volgt:

Donderdag 19 september: landschap en décor
Elke handeling speelt zich af in een omgeving. Of dat nu een landschap of een decor is. Waarom toont Hitchcock ons in REAR WINDOW een appartementencomplex en wat laat hij ons nou precies zien wat er aan de overkant gebeurt ?

Donderdag 26 september: symboliek
Een regisseur kan ook werken met zogenaamde “buiten tekstuele” verwijzingen. Die verwijzing stuurt de handeling vaker en bepalender dan een kijker in eerste instantie vermoedt. Waarom speelt het schilderij van Turner zo’n grote rol in SKYFALL ?

Donderdag 3 oktober: stromingen
Ook de stroming waartoe een film behoort kleurt de wijze hoe een film er uitziet. Russisch formalisme heeft een bv. andere beeldtaal dan die van Het Duits Expressionisme. En waaraan zien we dat een film als LADRI DI BICICLETTE tot het Neo-Realisme behoort ?

Donderdag 10 oktober: genres
Wat voor stromingen geldt, geldt ook voor genres. Waardoor weten we dat THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY een western is in het algemeen en een Euro- of spaghetti-western in het bijzonder ?

Donderdag 24 oktober: regisseurs
Regisseurs hebben ook een persoonlijke handtekening. Meestal weet je al vrij snel waarom de ene film een Lars von Trier is en de andere een Alfred Hitchcock. Maar waaraan herken je dat?

Donderdag 7 november: praktijkles
In de laatste bijeenkomst ontleden Jan Salden met de cursisten een film. De titel van de film blijft nog even een verrassing. Nadere info wordt bekend tijdens een voorafgaande les.

Duur 2,5 uur incl. pauze

Passepartout (6 lessen):
Regulier € 66,00
Filmpashouders en CKV € 57,00

Losse lessen:
Regulier € 13,50
Filmpashouders en CKV € 11,50

Reserveren is niet mogelijk.
Losse reguliere tickets zijn online te koop via deze pagina of aan de kassa.
Losse tickets mét korting en passepartouts zijn enkel te koop aan onze kassa.

Cursisten zorgen zelf voor schrijfmateriaal voor aantekeningen.
Tip! de praktijkles film is bv. te huur in de Bibliotheek Venlo.

Anders Filmkijken 2 kan gevolgd worden ook als je de eerste cursus niet gevolgd hebt.


Cast & Crew

Regie  
Genre    Lezing
Lengte    02:30
Gesproken taal    Nederlands
Kijkwijzer   
  • 16


Bestel

J.S. Anders Filmkijken regulier:
-
+
à € 13,50
J.S. Anders Filmkijken regulier:
-
+
à € 13,50
FotoJanSaldengrijs690x357_132100055241097976_big.jpg

  • FotoJanSaldengrijs690x357_132100055510043091_big.jpg
Bezig met laden