Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge

Het laatste filmcollege door Jan Salden* van deze reeks draagt de mooiste naam: Die Vergangenheitsbewältigung. Het college zal plaatsvinden op een nog nader te bepalen datum dit voorjaar. Houd onze nieuwsbrief, social media en deze pagina in de gaten. 

Hallo Nachbar! : De Duitse Film.

Wat men van ver haalt is lekker. Is dat de reden dat wij als Nederlanders een blinde vlek hebben als het gaat om dingen die zich in onze nabijheid bevinden? Ook op het gebied van film. Dat is niet alleen spijtig maar ook nog eens onterecht. Met name Duitsland heeft al meer dan honderd jaar een fascinerende cinema die veelzijdig, origineel, verrassend en soms verontrustend blijkt. Reden temeer om er aandacht aan te besteden. 

Er staat nog één college op de rol. Te weten:

  1.  Die Vergangenheitsbewältigung. 

Volgens Wikipedia: een samengesteld Duits woord waarmee de Duitse worsteling wordt aangeduid om in het reine te komen met het (meestal nationaalsocialistische) verleden. (Vergangenheit = verleden; Bewältigung = in het reine komen met, overmeestering).

Duitsland ging en gaat in films nog steeds de confrontatie aan met zijn (op z’n zachts gezegd) ongemakkelijke verleden. Oude titels komen in dit college voorbij zoals Die Brücke, maar ook nieuwe(re) titels als, Goodbye Lenin!Der Untergang, Das Leben der Anderen en Werk ohne Autor.

Aanvang: 19:00 uur. Het college duurt ongeveer 2,5 uur, dat is inclusief een pauze.

Regulier ticket: €13,50
Filmpas, Stadspas, Studentenkaart: €11,50
Reserveren is niet niet mogelijk.

*Jan Salden is docent filmtheorie op het Maastricht Institute of Arts.