As Equals - Shadow Game

Elk jaar in november organiseren we in samenwerking met ECI cultuurfabriek Roermond en diverse partners in Venlo en Roermond het As Equals festival. Een festival waarin we onze gelijkheid willen benadrukken, dat we allemaal hetzelfde zijn, maar ieder in zijn eigen jasje. 

In november 2022 kregen vluchtelingen een extra stem. 

Hoewel de 2022-editie van het festival achter ons ligt, bieden we wel nog in het kader van het festival een educatief programma aan voor het voorgezet onderwijs rondom de Nederlandse documentaire SHADOW GAME. Het programma kan worden afgenomen t/m maart 2023. In samenwerking met Movies that Matter.


SHADOW GAME

Indrukwekkende documentaire over meerdere tienerjongens die hun land zijn ontvlucht en bescherming proberen te vinden in Europa. Verhalen van ontberingen en uitbuiting, maar ook van volharding, warmte en de kracht van de menselijke geest. Verhalen uit het hedendaagse Europa waarvan we niet mogen wegkijken.

Velen van hen noemen het ‘the game’: de reis langs de Balkanroute naar West-Europa. Voor de tienerjongens die we ontmoeten in Shadow Game is het een manier om gemotiveerd te blijven. Er zijn verschillende games: de treingame, de containergame, de loopgame. ‘Het is een missie’, zegt SK (15) uit Afghanistan. ‘Als je hem volbrengt, win je de game.’ En als je faalt, probeer je het de volgende keer opnieuw. Er is niet echt een andere optie.

Educatieprogramma

In het verdiepingsprogramma komen de volgende vragen aan bod: Wat gebeurt er met minderjarige (alleenreizende) vluchtelingen als ze hun bestemming hebben bereikt? Waarom is het voor deze jongeren moeilijk om de Europese Unie binnen te komen? 

Voorafgaand aan het kijken van de film kan er ook gebruik worden gemaakt van de online les over vluchtelingen en asielbeleid.

Lessonup      

THEMA'S

Migratie en vluchtelingen
Oorlog en gewapend conflict

VAKKEN

Burgerschap - sociaal maatschappelijk
Maatschappijleer/ -wetenschappen

GESCHIKT VOOR:

havo/vwo bovenbouw
mbo - niveau 1 & 2
mbo - niveau 3 & 4
vmbo b/k - leerjaar 3 & 4
vmbo b/k/t - vanaf leerjaar 4
vmbo t - leerjaar 3 & 4