Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge

As Equals - Expositie

Tekst op poster van vrouwen: Elfde gebod - Wees niet onverschillig

We zijn ons vaak niet bewust hoe we elkaar behandelen of benaderen als de ander ‘anders’ is. Met het As Equals Festival willen we verschillende aspecten van het ‘anders’ zijn aan het licht brengen om bewuster te worden van onze gelijkheid. Want uiteindelijk zijn we allemaal mens, hebben dezelfde behoeftes en verschillen we in de basis niet van elkaar.

Het festival vindt niet alleen plaats in de bioscoopzalen in Venlo en Roermond, maar ook in de Stadsbibliotheek van Venlo en in de expositieruimte van de ECI Cultuurfabriek.


Ode aan vrouwen

In Polen strijden vrouwen al jaren voor gelijke(re) rechten en het zelfbeschikkingsrecht over hun lichaam. Om de strijd van de vrouwen in Polen - als symbool voor alle vrouwen in de wereld – een internationaal podium te bieden, heeft de Poolse fotografe Ania Liesting, woonachtig in Lomm, samen met schrijver Maurice Ambaum (Steyl) het project Ode aan Vrouwen opgezet. 

Het multimediale project bestaat onder meer uit een pop-up urban art expositie, foto-expositie, film, boek, Europese roadtour en een internationale conferentie op Wereldvrouwendag in 2022 in Praag.

In de expositie in de Venlose bibliotheek worden ruim 20 vrouwen in woord en beeld geportretteerd. De vrouwen wonen, werken en leven nagenoeg allemaal in Noord-Limburg. Hun wieg stond in de regio zelf of ze zijn door de liefde, het geloof, werk, studie, adoptie of op de vlucht voor een oorlog in Noord-Limburg beland. Alle vrouwen vertellen hoe zij invulling geven aan hun leven, hun ambities, hun gelijke kansen en hun vrijheid. Op de panelen is een deel van het verhaal van de vrouwen te lezen. In het boek Ode aan Vrouwen staan de volledige verhalen.

Vanaf 8 november 2021 is de expositie te bekijken in de Bibliotheek in Venlo. De expositie stelt de vraag centraal die ook het hoofdthema zal zijn tijdens een internationale conferentie die Liesting en Ambaum op 8 maart 2022 – internationale vrouwendag – in Praag houden: is Oost-Europa op weg naar een twee- kastensysteem met vrouwen als tweederangsburgers?

MEER INFO