In Het Hoofd Van Mijn Zusje

Er is een nieuwe voorstelling gepland op maandag 15 mei om 19.45 uur.

Programma:
19.15 uur:       Inloop
19.45 uur:       Inleiding door Chloe Bollen,
                         psychiater crisisdienst en poli suïcidepreventie van het 
                         Vincent van Gogh Instituut voor geestelijke gezondheid
19.55 uur:       Documentaire In het hoofd van mijn zusje
20.50 uur:       Nagesprek met Ingrid Kamerling en Chloe Bollen
                         vragen uit het publiek. Moderator is Marij Pollux,
                         Teammanager Welzijn Roermond Gilde Opleidingen

21.30 uur:       Afsluiting/ napraten in de foyer

Filmtheater De Nieuwe Scene hoopt met dit programma een bijdrage te leveren aan het streven om psychische problemen  meer bespreekbaar te maken en daardoor suïcidaal gedrag eerder te herkennen.

Na afloop van de film is er een nagesprek met regisseur Ingrid Kamerling en Dr. Chloe Bollen, psychiater bij de crisisdienst en suïcidepreventiepoli van het Vincent van Gogh Instituut.

Kende ik je? Kende ik je helemaal? Dit is wat de filmmaakster zich afvraagt na de plotselinge dood van haar vijf jaar jongere zusje Vivian. Ben je als mens wel altijd jezelf? En wanneer ben je authentiek? Vivian was een jonge, mooie en veelbelovende vrouw die volop bezig was de wereld te ontdekken. Ze was zoals zoveel leeftijdgenoten op zoek naar wie ze was en naar wat zij kon bijdragen aan de wereld. In deze poëtische en tegelijkertijd rauwe documentaire kruipt de filmmaakster in het hoofd van haar zus, die op 24-jarige leeftijd onverwacht een einde aan haar leven maakte. De beelden bewegen langs werkelijkheid en fantasie, onderbewustzijn, dromen en gedachten. Een ‘coming of age’-verhaal over de zoektocht naar identiteit. De zusjes leveren elk hun eigen strijd, maar is hun strijd wel zo verschillend? Geleidelijk vervagen de grenzen tussen de zussen, tot het punt dat we ze niet meer van elkaar kunnen onderscheiden. De verbinding tussen beiden is wat uiteindelijk overblijft.
In het hoofd van mijn zusje is een intiem portret van een hechte zussenband en een ode aan kwetsbaarheid.

De documentaire ging in premiere in de Gouden Kalf Competitie op het Nederlands Film Festival 2016. De zelfdoding van Vivian past in een tendens van een stijgend aantal zelfdodingen onder jonge mensen. In deze groep is zelfdoding doodsoorzaak nummer 1. In het Hoofd van mijn Zusje heeft afgelopen maand zowel de juryprijs als de publieksprijs gewonnen op het Perugia Social Film Festival in Italie. Afgelopen week kreeg de film de 'best documentary award' op het film festival in Delhi. De NTR wil de film graag uitzenden, maar deze uitzending zal pas verderop in 2017 zijn, wat ons ruim baan biedt om eerst nog een tour langs filmhuizen te maken.
De film trok veel media-aandacht; o.a. RTL Late Night, Trouw, AD, Telegraaf, Parool, Radio 1 De Ochtend en Jacobine op Zondag
http://vivianvivian-film.com/#news

Over de maker:
Ingrid Kamerling (1981) studeerde audiovisuele media aan de St. Joost Academie in Den Bosch. In 2012 won zij op het IDFA de Mediafondsprijs Kids & Docs en werd haar debuutfilm Geluiden voor Mazin uitgeroepen tot jeugddocumentaire van het jaar. Deze korte documentaire werd vertoond binnen ‘the Best of IDFA on tour 2013’ en won een handvol prijzen op verschillende internationale festivals. Geluiden voor Mazin werd de afgelopen jaren op meer dan 50 internationale festivals vertoond. Haar tweede film Na de Zomer over gereformeerde jongeren die uitvliegen werd geselecteerd voor o.a. Festival Prix de la Jeunesse 2016. In 2013 werd Ingrid door het Nederlands Filmfonds geselecteerd als  één van de drie meest getalenteerde jonge makers in Nederland. Ze ontving een 'Wildcard' om In het Hoofd van mijn Zusje in volledige artistieke vrijheid te kunnen realiseren.