Filmoverzicht

 

 

Câini
Roman, een jonge stedeling, komt naar het platteland van Roemenië om het land te verkopen dat hij van zijn grootvader heeft geërfd. Eenmaal daar belandt Roman in een aantal vreemde situaties, waaruit blijkt dat zijn opa een soort van lokale maffiabaas is geweest. Om te kunnen verkopen moet Roman het opnemen tegen zijn grootvaders voormalige discipelen, die nu worden geleid door Samir, een vriendelijke en charismatische Tataar. Politieman Hogas onderzoekt ondertussen een gevonden voet, maar is eigenlijk op zoek naar wraak op Samir, zijn eeuwige aartsvijand. Deze eerste lange speelfilm van regisseur Bogdan Mirica ontving de FIPRESCI-prijs op het filmfestival van Cannes.

L’Amant double
Chloé, een fragiele, jonge vrouw, kampt met een depressie. Ze besluit om psychotherapie te gaan volgen om vervolgens verliefd te worden op haar psychiater Paul. Als de twee een paar maanden later besluiten te gaan samenwonen, ontdekt Chloé dat haar geliefde een deel van zijn leven verborgen heeft gehouden voor haar. Met gemiddeld één nieuwe film per jaar is François Ozon een van de meest productieve Franse regisseurs van zijn generatie. Het broeierige L’Amant double is gebaseerd op een roman van de Amerikaanse schrijfster Joyce Carol Oates.

Just Like Our Parents
Rosa is bezig met de wensen van haar familie. Ze vergeet daardoor vaak om aan zichzelf te denken. Haar carrière als toneelschrijver heeft ze op een lager pitje gezet. Als kind van idealistische ouders en moeder van twee jonge meiden zit ze gevangen tussen de verwachtingen van twee generaties. Wanneer Rosa’s moeder haar met een schokkende mededeling overvalt, besluit ze dat het tijd wordt om de regie over haar eigen leven te herpakken. Just Like Our Parents is een fijnzinnig en intrigerend familieportret van regisseur Laís Bodanzky, met een glansrol voor de charismatische Braziliaanse actrice Maria Ribeiro. De film ging eerder dit jaar in wereldpremière op het filmfestival van Berlijn.

Hampstead
De Amerikaanse weduwe Emily Walters woont aan de rand van Hampstead Heath, een groot park in Londen. Na de dood van haar man lukt het maar niet om haar leven op te pakken, ondanks de hulp van haar zoon Philip. Haar leven krijgt een verrassende wending wanneer ze Donald ontmoet, een man die in het park Hampstead Heath woont. Terwijl ze hem helpt in zijn strijd tegen de projectontwikkelaars die hem het park uit willen werken, maakt haar verdriet langzaam weer plaats voor liefde. Hampstead is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en laat op charmante wijze zien dat liefde kan ontstaan op de meest onverwachte plekken.

Spokenjagers    Kinderboekenweek
De elfjarige Tom is nogal bang aangelegd. Dat wordt er niet beter op als hij thuis in de kelder een spook ontdekt. Gelukkig is Hugo een ASG, een Alledaagse Spookgedaante. Hij doet geen vlieg kwaad, maar heeft wel dringend Toms hulp nodig. Hugo kan namelijk niet terug naar het spookhuis waar hij woont. Daar is een gevaarlijke Oude IJsgeest komen wonen, die midden in de zomer de hele stad bevriest. Tom en Hugo roepen de hulp in van de professionele spokenjager Hetty, die net ontslagen is bij het Spokenjagersinstituut. Hetty heeft het niet zo op kinderen en spoken, maar Tom en Hugo weten haar over te halen om samen op jacht te gaan. Zal het deze stoere spokenjagers lukken de stad te redden?

The Islands and the Whales
In de Noord-Atlantische archipel Faeröer wordt er al honderden jaren gejaagd op zeemeeuwen en walvissen. Het voortbestaan van deze traditionele manier van leven wordt echter vandaag de dag bedreigd. Het aantal lokale vogels neemt sterk af en het walvisvlees zit vol met giftige stoffen zoals kwik. Een lokale toxicoloog heeft ontdekt dat het eten van het verontreinigde vlees zorgt voor cognitieve groeiachterstand bij kinderen en waarschijnlijk ook gelinkt kan worden aan diverse gezondheidsproblemen bij de eilandbewoners. Daarnaast komt er ook druk op de bevolking vanuit buitenaf om te stoppen met de walvisjacht: honderden activisten komen naar de eilanden, vastberaden om in te grijpen. De Faeröer komen voor de keus te staan: vasthouden aan eeuwenoude tradities of bezwijken onder de druk van wetenschappers en milieuactivisten.
Retour en Bourgogne
Met Retour en Bourgogne schetst Cédric Klapisch een liefdevol portret van twee broers en hun zus die met passie de wijngaard van de familie beheren, maar ondertussen hun eigen weg moeten vinden. Jean verliet tien jaar geleden zijn geboortestreek Bourgogne om de wereld te ontdekken. Als zijn vader op sterven ligt, keert hij terug naar zijn familie. Samen met zijn zus Juliette en zijn broer Jérémie probeert hij het familiebedrijf gaande te houden. Na het overlijden van hun vader worden de drie gedwongen keuzes te maken en beslissingen over de toekomst te nemen.

Theater of Life vertelt het verhaal over de Refettorio Ambrosiano, een zeer bijzondere gaarkeuken opgericht tijdens de EXPO van Milaan door de Italiaanse meesterkok Massimo Bottura. Massimo is eigenaar en chef van de Osteria Francescana, in 2016 uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. Hij nodigde 60 van ’s wereld beste koks uit (waaronder Ferran Adrià, Joan Roca en René Redzepi) om samen met hem te koken voor de vluchtelingen en daklozen van Milaan. De ingrediënten voor deze bijzondere gerechten bestonden volledig uit de restjes van de maaltijden die tijdens de wereldtentoonstelling geserveerd werden.

It All Starts with Beer
Twintig jaar geleden was er een ware bierrevolutie in Portland, Oregon – de stad telde toen maar liefst 91 brouwerijen! In tijden van economische onzekerheid heeft de markt aangetoond dat op kleine schaal gebrouwen bier een product is dat veel mensen, kennis en vaardigheden bijeenbrengt. De veranderingen in de biermarkt staan zo symbool voor een culturele en economische verandering. De mannen van de Amsterdamse brouwerij Oedipus wilden erachter komen waarom de biermarkt in Portland zo floreert. Welke paralellen zijn er met de recente bierrevolutie in Nederland? Samen met negen andere brouwerijen trokken ze naar het bierwalhalla in Oregon om de oorsprong van de bijzondere biercultuur daar vast te leggen.

Mussels in Love
De mossel leeft onder water, de mens op het vasteland. En toch zijn de overeenkomsten tussen beiden opvallend. Want ook de mossel kent liefde, erotiek, geboorte, hechting, puberteit en dood. In deze documentaire worden prachtige natuuropnames onder water – van de conceptie van de mossel tot aan zijn sterven – afgewisseld door portretten van mensen die een speciale relatie met dit tweekleppig weekdier hebben. In Noord-Holland, in de Waddenzee, groeien de meeste mosselen, maar vissers mogen er om milieuredenen niet meer vissen. Een traditioneel ingestelde mosselman blijft erbij dat mosselen voedsel voor de toekomst zijn en bovendien milieuvriendelijk en duurzaam. Maar hoe bewijst hij dat voor zijn zaak failliet gaat? Ook diverse andere verhaallijnen reflecteren op de relatie, verschillen en overeenkomsten tussen mossel en mens.

Paris Can Wait
Anne is de echtgenote van een succesvolle filmproducent. Samen met Jacques, een Franse collega van haar man, gaat zij op een roadtrip van Zuid-Frankrijk naar Parijs. Onderweg maakt Anne kennis met de Franse cultuur en keuken, geniet ze van het prachtige landschap en heeft ze steeds minder haast om naar Parijs te gaan. Eleanor Coppola, echtgenote van Francis Ford Coppola en moeder van Sofia Coppola, maakte op 81-jarige leeftijd haar speelfilmdebuut met deze romantische roadmovie. Ze raakte geïnspireerd door een reis die ze zelf met een collega van haar man maakte.

La mort de Louis XIV
Augustus, 1715. Na een wandeling voelt Louis XIV een pijntje in zijn been. Dit is het begin van de lijdensweg van de grootste koning die Frankrijk kende. In de duistere paleisvertrekken, door kaarsen belicht in een fraai Rembrandtesk palet, trekt een stoet aan gezagsdragers, familieleden en hulpverleners langs het bed van de aan gangreen stervende vorst. Zijn vrouw Madame de Maintenon, zijn achterkleinzoon Louis XV en zijn lijfarts dokter Fagon, vrezen zijn dood. Ze proberen dit te verbergen voor het volk om de toekomst van het Franse koninkrijk te waarborgen. La mort de Louis XIV is een bewerking van ‘Mémoires’ van Louis de Rouvroy, de hertog van Saint-Simon, een Frans hoveling en auteur van een omvangrijke geschiedenis van het Franse hof.
Una
In dit onthutsende drama volgen we Una, een jonge vrouw met een verborgen verleden. Vijftien jaar eerder liep de jonge Una weg van huis met de oudere man Ray, die daarvoor in de gevangenis werd gezet. Inmiddels heeft Ray zijn gevangenisstraf uitgezeten en onder een andere naam een nieuw leven opgebouwd. Als Una hem na al die tijd als volwassen vrouw weer opzoekt, komen de pijn en onderdrukte verlangens weer in alle hevigheid naar boven. Een confrontatie die nieuw licht werpt op de scheidslijn tussen dader en slachtoffer…

Glory
Tsanko is een simpele spoorwegarbeider en verantwoordelijk voor het controleren van de rails. Op een dag vindt hij langs de spoorbaan een tas met een paar miljoen aan bankbiljetten. Hij heeft zich altijd geërgerd aan zijn corrupte collega’s en besluit alles netjes in te leveren bij de politie. Als dank ontvangt hij een nieuw horloge. Met veel bombarie wordt hem dit tijdens een persconferentie overhandigd. Tsanko maakt van die gelegenheid gebruik om kritiek te uiten op corruptie bij zijn werkgever, maar dit wordt hem niet in dank afgenomen. Net als Grozeva’s debuut The Lesson uit 2014 is deze film geïnspireerd op een nieuwsbericht uit de Bulgaarse pers.
Victoria & Abdul
Wanneer Abdul Karim vanuit India afreist om mee te werken aan de vieringen rond het Gouden Jubileum van de koningin, blijkt er een klik te zijn tussen hen beiden. Terwijl Koningin Victoria steeds meer moeite heeft met de strenge regels die haar positie als vorstin met zich meebrengt, wordt de band tussen de twee hechter. De mensen om hen heen proberen allen deze band te verbreken. Hun vriendschap wordt echter steeds sterker en de koningin gaat de wereld met andere ogen bekijken. Gebaseerd op het boek Victoria & Abdul: The True Story of the Queen’s Closest Confidant van Shrabani Basu.   Boekverfilming

Night of the Living Dead
In deze horrorklassieker uit 1968 wordt de wereld plotseling overspoeld door een epidemie van levende doden, die zich voeden met de levenden. Een groepje mensen kan zich verschansen in een afgezonderde boerderij. Ze worden doorlopend aangevallen, maar ook van binnenuit groeien de spanningen… Night of the Living Dead was de eerste lange bioscoopfilm van Romero, die zijn zombiecyclus voorzette met onder andere Dawn of the Dead in 1978 en Day of the Dead in 1985.